Omaishoitajaliiton hyvinvointiwebinaarit keväällä 2023

24.01.2023 | Ajankohtaista

Kevään 2023 omaishoitajaliiton maksuttomat webinaarit omaishoitajille ja kaikille läheisestään huolehtiville.

Tilaisuudet järjestetään verkossa ja voit seurata niitä omalta kotikoneeltasi.
 
Ilmoittaudu mukaan webinaariin laittamalla viesti saman viikon tiistaihin klo 14 mennessä toimisto@jnss-omaishoitajat.fi. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.
 
 
>To 9.2. klo 17–18 Luopumisen aiheuttamat tunteet
 
Omaishoitajuuteen liittyy monenlaista luopumista. On voinut joutua luopumaan yhteisistä suunnitelmista ja unelmista, harrastuksista, jopa entisenlaisesta suhteesta läheiseen. Luopumaan joutuu erityisesti muutoskohdissa: kun sairaus etenee, aloitetaan vuorohoito, läheinen siirtyy hoitokotiin tai menehtyy. Luopuminen haastaa meitä kohtaamaan monenlaiset tunteet itsessämme. Miten kestän nämä tunteet ja hankalan olotilan? Onko normaalia, jos koenkin helpotusta ja hyvää oloa surun rinnalla?
 
Aiheesta puhuu Kaisa Hartikka Oulun seudun omaishoitajat ry:n Tukena muutoksessa -hankkeesta. Mukana on entinen omaishoitaja kertomassa omista luopumiseen liittyvistä tunteistaan ja niiden käsittelystä.
 
 
>To 9.3. klo 17–18 Lempeämmän katseen tiellä
 
Nähdyksi tuleminen on ihmisen syvä perustarve. Voimauttava valokuva on lempeään katseeseen perustuva menetelmä, jonka turvalliset pelisäännöt auttavat ihmisiä kohtaamaan itsensä sekä toisensa herkemmin.
 
Miina Savolaisen valokuviin ja tarinoihin pohjaava luento johdattaa oman elämäsi koskettavien, rakkaiden ja lohduttavien asioiden äärelle. Samalla saat ammentaa arkeesi voimavaroja, toivoa ja merkityksellisyyttä.
 
Miina Savolainen on voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä, sosiaalikasvattaja ja taiteen maisteri.
 
 
>To 13.4. klo 17–18 Mielen maisemat ja aistit
 
Ihmiselle hyvän ja kauniin aistiminen kuvan, liikkeen ja kosketuksen kautta on merkittävä osa aineetonta hyvinvointia. Isto Turpeinen johdattaa omaishoitajat aistisuuteen ja kuvan katsomisen kautta omaan nyt-hetkiseen kokemiseen.
 
Isto Turpeinen on taustaltaan tutkija ja tanssipedagogi. Hän toimii asiantuntijana kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalveluissa Taiteen edistämiskeskuksessa.
 
 
>To 11.5. klo 17–18 Omaishoitajan kaikki tunteet ovat sallittuja
 
Läheisen sairaus ei ole maailmanloppu, vaan uuden elämänvaiheen alku. Tämä on ollut yksi niistä ajatuksista, joista Hanna Jensen on saanut tukea ja voimaa omaan arkeensa muistisairaiden vanhempiensa läheisenä. Hän on huolehtinut heistä lähes 14 vuoden ajan ja kirjoittanut molemmista elämänvaiheista kirjan: 940 päivää isäni muistina (2012, Teos) ja Äitini muistina – toinen kierros (2022, Siltala).
 
Läheisestään huolehtimisesta saa harvoin kiitosta, mutta toisen ihmisen hoitaminen on suurenmoinen, inhimillinen teko. Kun sen vielä tekee arvostavalla tavalla, oma hyvinvointi lisääntyy ja yhteiselo paranee. Sairaus näyttäytyy jokaisella ihmisellä eri tavalla, eikä sairastuneen ihmisen ydintä pidä unohtaa sairauden alle. Siksi omaiselta vaaditaankin luovuutta auttaa läheistään uudessa elämänvaiheessa sillä tavalla kuin tälle olisi parhaaksi – omaa jaksamistaan unohtamatta.
 
Hanna Jensen jakaa puheenvuorossaan oivalluksensa ja kommelluksensa vanhempiensa auttajana ja kertoo, millä tavalla vaikeudet voi saada tuntumaan vähemmän kuormittavilta. Hanna Jensen on VTM, logoterapeutti ja tietokirjailija.