ALISA-Projekti

ALISA-projekti tarjoaa tukea pohjoiskarjalaisille perheille sekä lapsille ja nuorille, kun perhettä on kohdannut vanhemman tai muun perheenjäsenen vakava fyysinen tai psyykkinen sairaus, vammautuminen tai muu terveydentilaan liittyvä haaste.

ALISA tekee matalankynnyksen ennaltaehkäisevää työtä. ALISA-toiminta on tarkoitettu kaikille perheenjäsenille, kun vanhempi tai muu vastuullinen perheenjäsen on sairastunut, mikä voi kuormittaa perheen lasten elämää, kasvua ja kehitystä tai aiheuttaa huolta lapselle tai nuorelle. Tuemme myös nuoria ja nuoria aikuisia, jotka kokevat kuormitusta vanhempansa tai muun perheenjäsenensä päihdeongelman vuoksi.

Toimintaan voi tulla mukaan yksin tai koko perheen voimin, jos sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tuntuvat liian raskailta tai vaikka sairaus ei vielä aiheuttaisikaan ongelmia perheen arjessa. Se voi myös täydentää perheen saamaa muuta tukea. Projekti toimii Pohjois-Karjalan alueella.

Lue ALISAsta ja sen toiminnasta www.alisaprojekti.fi.

kuvitus03

TOIMINTA

Lapsiperheille ja vanhemmille suunnatut toiminnot:

Pohditko kuinka sairautesi vaikuttaa lapseesi?
Mietitkö kuinka voisit tukea lastasi muuttuneessa tilanteessa?
Pohditko kuinka puhua lapsesi kanssa sairaudesta?
Onko lapsesi käytös muuttunut?
Haluaisitko vaihtaa ajatuksia asiasta jonkun kanssa?
Kaipaisitko hengähdystaukoa arjen keskelle?

ALISA-kahvit

Voimme yhdessä pohtia lapseesi, sairauteesi ja vanhemmuuteen liittyviä asioita ja löytää ratkaisuja mieltäsi askarruttaviin asioihin. Saat tukea ja neuvontaa.

Tule meille kahville tai pyydä meidät kylään! Me tarjoamme pullat.

ALISA-yökylät

ALISA-yökylään osallistuu koko perhe, ja se on tarkoitettu lapsiperheille, joissa on alaikäisiä lapsia ja vanhemmuus on koetuksella somaattisen tai psyykkisen sairauden, vamman tai muun terveyteen liittyvän haasteen vuoksi. Toimintaan osallistuaksesi et tarvitse diagnoosia.

Yökylässä vietetään aikaa yhdessä oman ja muiden vertaisperheiden kanssa, syödään hyvin ja rentoudutaan. Vanhemmille on tarjolla tietoa, tukea ja omaa aikaa. Lapsille on tarjolla yhteistä mukavaa tekemistä ohjaajien ja uusien kavereiden kanssa.

Yökylät ovat maksuttomia, ja ne sisältävät yhden yön majoituksen ja täyshoidon koko perheelle.

ALISA-perhekurssit

ALISA-perhekurssit ovat vertaistukeen perustuvaa tukitoimintaa lapsiperheille, joissa on alaikäisiä lapsia ja vanhempi on sairastunut vakavasti. Kursseilla vahvistetaan rennon ja virkistävän yhdessäolon myötä lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta raskaan aiheen ympärillä, lisätään sairauden haastaman arjen sujuvuutta ja tuetaan lasten tervettä kehitystä. Koko perhe ja kaikenikäiset alle 18-vuotiaat lapset ovat tervetulleita kurssille. Kurssilla perheenjäsenet toimivat osin yhdessä koko perheenä, osin omissa- vanhempien, puolisoiden ja lasten- vertaisryhmissä.

Vertaisryhmissä on mahdollisuus pohtia omia ajatuksia ja tuntemuksia sairauteen liittyen sekä kuulla vertaisten kokemuksia.

Lasten ryhmien sisältö räätälöidään ikätason mukaisesti ja tunneilmaisua harjoitellaan leikin kautta.

Perhekurssit ovat maksuttomia, ja ne sisältävät majoituksen ja täyshoidon koko perheelle. Syksyllä 2018 kurssit järjestetään perheille, joissa vanhempi sairastaa syöpää tai on kipupotilas.

Lapsille ja nuorille suunnatut toiminnot:

Onko vanhempasi tai muu perheenjäsenesi sairastunut?
Käyttääkö vanhempasi tai muu perheenjäsenesi päihteitä?
Vaikuttaako se sinun elämääsi?
Tunnetko olevasi yksin asian kanssa?
Olemme aloittaneet tämän projektin sinua varten.

Tule meille tai mennään kahville, olemme tukenasi. Me tarjoamme kahvit. Ota yhteyttä vaikka itse ajattelisit, että asiasi on liian pieni tai vähäpätöinen. Olemme täällä – sähköpostilla, puhelimessa, whatsappissa, livenä.

Kehitämme lapsille ja nuorille kohdennettua tukitoimintaa vuonna 2019.

Nuorille aikuisille suunnatut toiminnot:

Onko vanhempasi tai muu perheenjäsenesi ollut vakavasti sairas lapsuudessasi?
Käyttikö vanhempasi tai muu perheenjäsenesi nuoruudessasi päihteitä?
Kuormittiko se tai kuormittaako se edelleen sinun elämääsi?
Haluaisitko jakaa kokemuksia vertaisten kanssa?
Haluaisitko saada vinkkejä ja työkaluja raskaiden kokemusten käsittelemiseksi?

ALISA-nuorten aikuisten vertaistukiryhmä on ammattilaisten ohjaama vertaisryhmä nuorille aikuisille (18-25 v.), jotka ovat lapsuudessaan tai nuoruudessaan kokeneet kuormitusta perheenjäsenen fyysisen tai psyykkisen sairauden, vamman tai päihdeongelman takia.

Nuorten aikuisten vertaistukiryhmä antaa osallistujille välineitä oman taustan ja itsen ymmärtämiseen ja raskaiden kokemusten käsittelemiseen. Ryhmässä tapahtuvat oivallukset voivat auttaa omannäköisen elämän luomisessa, sosiaalisissa suhteissa ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisessa.

Ryhmään voi osallistua, jos kuormittava tilanne on jo päättynyt tai se on vielä käynnissä.

Lisää tietoa ALISAn kaikista toiminnoista saat osoitteesta www.alisaprojekti.fi/toiminta ja projektin työntekijöiltä:

Anne Korppinen anne.korppinen@alisaprojekti.fi, puh. 040035656

Kirsi Hokkila kirsi.hokkila@alisaprojekti.fi, puh. 0404818078